maanantai 18. elokuuta 2014

Streptokokki B

Sainpas tässä tietää streptokokkinäytteeni olleen positiivinen. Tetenkin päätin heti sivistää itseäni kyseisestä asiasta ja päädyin lukemaan melkoisia kauhujuttuja, joten haluan postata tälläisen neutraalin tietopläjäyksen asiasta.

Nyt vuonna 2014 on suurimmassa osassa neuvoloita alettu ottamaan tuo streptokokkinäyte viimeisessä neuvolalääkärissä. Se tehdään sisätutkimuksen aikana kivuttomasti ottamalla näyte emättimestä tai peräaukolta.

B-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki (Group B Streptococcus, GBS, Streptococcus agalactiae) on bakteeri, joka on merkittävä vastasyntyneiden infektioiden aiheuttaja. Lisäksi se voi aiheuttaa infektioita raskaana oleville naisille, vanhuksille ja henkilöille, joilla on jokin pitkäaikaissairaus. 

GBS-bakteerin oireeton kantajuus on yleistä. Aikuisilla GBS-bakteeria voi olla ruoansulatuskanavassa, emättimessä, virtsarakossa, nielussa tai iholla ilman että se aiheuttaa tautia. Raskaana olevista naisista 10-30 %:lla on GBS-bakteeria peräsuolessa tai emättimessä. Bakteeri tarttuu kosketuksen välityksellä. Jos äiti on GBS-kantaja, lapsi voi saada tartunnan synnytyksen aikana.

Suurin osa vastasyntyneiden GBS-tautitapauksista voidaan ehkäistä antamalla riskiryhmien äideille synnytyksen aikana antibioottia laskimoon. Jokaiselle äidille, jonka aiemmalla vastasyntyneellä on todettu GBS-tauti tai jolla todetaan GBS:n aiheuttama virtsatietulehdus, suositellaan annettavaksi antibioottilääkitys synnytyksen aikana.
Raskaana oleville GBS-kantajille suositellaan annettavaksi synnytyksen käynnistyttyä antibioottilääkitys, jos vastasyntyneellä on lisääntynyt riski saada GBS-tauti. Näitä tilanteita ovat synnytyksen aikainen kuume, ennenaikainen synnytys ja varhainen lapsivedenmeno.
Lähde: www.thl.fi

Streptokokki on siis äidille yleensä vaaraton, ja se ei tartu kovinkaan helposti lapselle synnytyksessä. Muistaakseni tarttumisprosentti oli jotain 1 tartunta 100:sta. Streptokokki saattaa aiheuttaa ennenaikaista supistelua ja lapsiveden menon, ja sen olemassa olosta kannattaa mainita synnärille soitettaessa. Luin että antibioottitipassa tulisi olla noin 4h, jotta se vaikuttaisi. Syntyneelle lapselle voidaan jälkikäteen antaa antibioottikuuri, jos bakteeri tarttuu ja tulehdusarvot nousevat.

Jos haluaa jollain omalla toiminnallaan helpottaa oloaan niin kannattaa happamoittaa kehoaan, koska bakteerit kuten streptokokki ei viihdy happamassa elinympäristössä. Joten kannattaa kokeilla maitohappobakteerikapseleita (näitä löytyy myös emättimeen laitettavina) sekä piimän, greippi-karpalo- tai puolukkamehun juomisen lisäämistä. Myös sokerin käyttöä kannattaa vähentää.

Tämän hetken "lääkitykseni"

Itse ainakin aion nyt vähentää sokerin käyttöä entisestään, sekä nautiskella enemmän karpalomehua. Kyseessä on kuitenkin vakavasti otettava bakteeri, mutta turhaa stressaamista kannattaa välttää. Kunhan synnärin hoitohenkilökunnalla on tieto tartunnasta, saa varmasti parhainta hoitoa tähän. Tätä kun on turha alkaa raskausaikana lääkitsemään, niin voipi ainakin noilla luontaisilla keinoilla koittaa rajoittaa bakteerin kasvamista.

En ole tämän asian asiantuntija, vaan tietoni olen etsinyt Internetin ihmeellisestä maailmasta. Tämän vuoksi kannattaa keskustella neuvolassa streptokokista, jos se huolettaa. Pyrin vain tekemään tälläisen neutraalimman koosteen streptokokista raskausaikana, ettei lukijan tarvitsisi kahlata noita kauhujuttuja lävitse.

EDIT. Positiivinen streptokokki B voi aiheuttaa ennenaikaista supistelua. Ainakin itse jäin sairaslomalle supisteluiden vuoksi jo ennen äitiysloman alkua.

4 kommenttia:

  1. Oho, onpa outoa ettei joka paikassa sitten oteta streptoa rutiinitestillä vaan vain jos on aihetta epäille baktreeria. Mulle lääkäri ja kätilö sano, että streptokokki on yleinen ja joillain se on normaalissa floorassa ja joillain ei eikä se aiheuta mitään lisähuolta minkään suhteen. Ainoa vaan, että synnyttäessä tiedetään, että antibiotit laitetaan ja usein äiti ei oo synnyttäessä edes tietonen minkä takia antibiotti laitetaan, koska jossain se otetaan pikatestillä synnyttäessä.

    VastaaPoista
  2. Uskonpa, että ne ottaakin rutiinina nuo suurimmalta osalta. Mutta joissain keskusteluissa on tullut sellainen kuva, ettei kaikilta otettaisi. Vai voisiko hoitohenkilökunnalta vain unohtua sanoa ääneen, että tälläinen näyte otetaan nyt? Samaa sanoi neuvolath minulle tuosta streptokokin yleisyydestä, että kaikilla on tyyliin sitä ja jos se ylittää tietyn rajan niin sitten aiheuttaa lisätoimia tuon tipan suhteen :)

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos tästä avoimuudesta ja infosta! :) multa otettiin tuo näyte viime viikolla ja oottelen kans vastausta... vähän jäi tosiaan sillon lääkärin puheesta epäselväksi mikä se streptokokki on x)

    VastaaPoista